I Byggnadsvård & ekos butikslokal på Norrbölegatan 66 tillverkas linoljesåpan! Den är tillverkad med lokalt, extra renat kranvatten och med linolja som har odlats, skördats och pressats av familjeföretaget Boställets lin i Skåne. För att få ner klimatavtrycket ytterligare så erbjuds även refill av såpan i butiken, så att plastflaskorna inte blir en engångsprodukt. Du kan även inhandla såpan i fast form och är i båda fallen överfettade, vilket samtliga träytor i ditt hem kommer att uppskatta! En annan fördel med en överfettad såpa är att den löser upp smutsen så bra eftersom "lika-löser-lika".
Såpsjuderiet tillverkar en väldigt dryg disksåpa som inte är överfettad såsom linsåpan. Disksåpan innehåller förtvålad, ekologiskt svenskodlad rapsolja. Denna såpa är ett handdiskmedel som likväl kan användas som städsåpa, där en inte önskar en överfettad produkt, som t ex vid rengöring av glasytor.
EKO-TVÄTT tillverkas av riven, ekologisk disktvål och är ett tvättmedel som har lagt fokus på att tvätten inte ska innehålla tillsatta parfymer som kan irritera både hud och andning hos en del. Det ska i princip bara dofta blöt, ren tvätt när du tömmer maskinen. Önskas doft så går det utmärkt att tillsätta några droppar av valfri eterisk olja (finns gott om i butiken) i doseringsfacket för sköljmedel. Tvålflingorna löses upp av sig själv vid en tvätt som är 40 grader eller varmare. Vid 30 grader eller kallare vatten löses först doseringen upp i varmt vatten i ett dryckesglas, innan det tillsätts i maskinen.
De flesta tvättmedel innehåller enzymer som bryter ner fett och protein för att rengöra. Dessa enzymer bryter därefter också ner dina ullkläder. EKO-TVÄTT är enzymfri och går alltså att använda till ylle utan problem. Fettfläckar? Förbehandla med linsåpa åtminstone 20-30 min innan tvätt. Sköljmedel kan du blanda själv. 4 dl ättiksprit 12% med 6dl vatten. Önskas doft i sköljmedlet så tillsätts ca 20 droppar eterisk olja i blandningen. Skaka om innan användning. Dosera 2 msk i sköljfacket. Ättikspriten hjälper också mot odörer!
En dosering på 1-3 msk till 10 kg tvätt är lagom, men anpassa doseringen efter mängden tvätt och hur smutsigt kläderna upplevs.
Doseringsförslag till Linsåpa:
Såpan kan användas till allt möjligt! Här kommer några få exempel om hur du kan dosera den. Med det sagt vill jag lyfta att dosera "efter behag" är den metod som fungerar bäst för mig personligen.
Moppa golv: En skvätt i skurhinken brukar normalt sätt räcka. Tänk från en tesked till nån enstaka matsked. Upplevs golvet få en fet hinna som du inte uppskattar så dra ner på såpa-inblandningen nästa gång. Använd kallt skurvatten, (det blir rent ändå,) varmt skurvatten får trägolven att gråna.
Skurgolv: Använd ganska mycket såpa i det kalla skurvattnet, typ 1dl eller än mer. Är det ett nytt, eller inte tidigare såpskurat trägolv behövs det rejält med såpa! Gärna åtminstone 5 dl om du har en 10 liters skurhink. Dessutom behöver det "mättas" genom att såpskura flera gånger i rad och låta såpan torka upp mellan varven. 4-5 omgångar kan vara en bra riktlinje. Använd kallt skurvatten, (det blir rent ändå,) varmt skurvatten får trägolven att gråna.
Skura altan: Börja med att spola eller borsta bort löst skräp såsom löv, grus etc. En metod jag oftast använder vid skurning av altan innefattar fast såpa. Applicera ca en sked med den fasta såpan direkt på skurborsten. Blöt altanen ordentligt och skrubba på! Föredras flytande såpa så kan en blanda ca 3 dl-5 dl i en 10 liters hink. Testa först och se om det räcker för att få bort smutsen, om inte så tillsätter du mer. En bra, lagomt mjuk skurborste/levang biter bättre på smutsen än en borst med alltför styv borst. Knäskurning får också bort mer smuts än att arbeta med skaft, men här får oftast knäna bestämma vilken arbetsmetod som blir bäst.
Spola eller torka bort all smuts som lossnat. Kör på ett lager till med såpavattnet och låt torka in. Helst ska altan såpskuras 2 gånger per år (vår och höst).
Altanen upplevs mjukare, mindre stickig, och ljusare av såpan än om man väljer att olja in altanen istället.
Som tvättmedel: Dosera med ungefär en kapsyl. Behövs sköljmedel? Använd ättiksprit, som också hjälper till att ta bort lukt. Fettfläckar? Förbehandla med såpan på fläckarna och låt dra ett tag innan tvätt. Bleka vittvätten går att ordna med bikarbonat.
Allrengöring: Applicera förslagsvis 2 matskedar såpa till en sprayflaska motsvarande 5 dl volym och tillsätt vatten. Skaka flaskan, spraya på! Vid tuff smuts, låt såpan få arbeta ett tag innan du torkar bort den, alternativt höj dosen såpa i flaskan efter behag.
Fastbränd mat: Har du t ex kokat stuvade makaroner och botten på kastrullen är totalt sönderbränd? Fyll botten med outspädd linsåpa. I de allra flesta fall har de vidbrända matresterna börjat släppa redan morgonen därpå. Om inte, låt såpan fortsätta att göra sitt jobb och återkom senare.
Biltvätt: Till en avfettning kan man förslagsvis blanda i förhållandet 1:10, alltså 1 dl såpa + 9 dl vatten. Men det går att blanda starkare om det behövs i t ex en motortvätt. Här gäller detsamma som med andra kemikaliska avfettningar; låt verka en stund men låt det inte torka in i lacken och tvätta inte bilen i varmt solsken. Spola av avfettningen och smutsen på bilen noggrant. Vill du vara extra noga så går du nu på med svamp och bilschampo. Bilschampot blandar du enkelt i en hink med vatten och ett par matskedar linsåpa beroende på hur mycket vatten du tror du behöver till hela bilen. En riktlinje är att schampot ska kunna skumma lite när du använder tvättsvampen på bilen. Spola av på nytt och låt torka, eller torka av med ett sämskskinn eller likvärdig trasa.
Färgborttagning: Om du t ex vill ta bort färg från övermålade beslag, så kan du lägga beslagen i ett såpabad. Outspädd såpa i såpabadet börjar oftast redan efter en halv dag att lossa på färgen, men det går även späda ut med vatten och låta beslagen ligga kvar flera dagar längre istället.
Se upp för följande:
UNDVIK SÅPA PÅ TORRT TRÄ. DET KAN GE FLÄCKAR.
SKURA ALLTID I TRÄFIBRERNAS RIKTNING.
ALDRIG HÖGTRYCKSTVÄTT PÅ ALTANEN. DET SKADAR TRÄETS FIBRER.
EN ÖVERFETTAD SÅPA ÄR BRA TILL NÄSTAN ALLT, MEN ÄR MINDRE LÄMPLIG TILL ATT RENGÖRA GLAS OCH FÖNSTER. HÄR ÄR DISKSÅPAN ETT BÄTTRE ALTERNATIV
© 2025 Byggnadsvård & eko – Powered by Quickbutik